Gott Nytt!

Tänkte bara önska alla ett riktigt gott nytt!

En sammanfattning om 2009 kommer 2010. Nu är det fullt upp för att förbereda nyårsmaten och fixa det sista innan gästerna kommer!

Tävling - när och vem?


Bea: 14/2 och en flicka (en liten sådan :) )
Blivande farmor: 16/2 (sambons födelsedag)
Sambon: 17/2 och en flicka
Blivande mormor: 27/2 och en pojke (min farmors födelsedag)
Blivande morfar: 27/2
Madde: 3/3 och en flicka

Kom igen alla, dra en gisssning, ett fint pris utlovas till den som prickar rätt dag och vem det är i magen!


Förberedelser

En videokamera är beställd och är på väg hem till oss i veckan. Ett inköp, som ansågs ett måste från vår sida, är avklarat. Att kunna filma sitt barn är otroligt härligt och häftigt att ha sen senare i livet.

Imorgon ska vi åka runt och titta på lite mer färg och kanske köpa hem en provbruk eller fyra, så att jag får kladda lite på de vita väggarna innan vi bestämmer oss helt. Skrivbordet är bortlovat och andra möbler ska flytta till nya adresser eller till Returpunkten. 120 sängen och garderoben är de som kommer behållas kvar i rummet.

Vi ska försöka ta tag i våra två förråd också snart, så att allt blir uppmärkt och rensat. Vad som ska behållas, ges bort/säljas eller skänkas till bättre behövande.  Vi behöver få mer plats i förråden och ska evt köpa hyllor till det ena, så att säsongssakerna kan ha en standradplats på en hylla eller två. Jag tror att denna del kallas för att boa :)

Förlossningsbrevet ska börja skissas på och väskans innehåll som ska med ska börja planeras. Dagarna tickar på.. Om 6,5 vecka är det bf. Galet värre.


V. 33

Kanske har ditt barn lagt sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen.

Du kan känna din livmoder ungefär 15 cm ovanför din navel.

Det är bara en och en halv månad kvar och du kan drabbas av städmani. Allt ska rensas, städas och sorteras. Allt ska fixas klart så att du slipper tänka på det sedan. En del kvinnor kan drabbas av separationsångest, hur blir livet utan magen. Det kan vara en tid av mycket känslor. Förväntan, längtan, oro och förvärkar.

Om det är första graviditeten börjar många fundera och undra över amning och spädbarnsskötsel

Det kan vara klokt att skaffa sig lite kunskaper i förväg - kunskap ger trygghet.

Har du i stället svårt att alls föreställa dig hur det ska fungera med ditt nyfödda barn? Tala med din barnmorska! Hon kan hjälpa och råda.

Många blivande mammor känna sig stora och klumpiga med svullna fötter och anklar. Om du trycker in ett finger över ankeln några sekunder så blir det en grop kvar när du tar bort fingret - det är ett typiskt tecken på att det är ödem. Vanligen är svullnaden betydligt mindre när du stiger ur sängen på morgonen.

Sitt högt med benen när du kan - när du läser, stickar eller tittar på TV.

 


I vecka 33 är medelkroppslängden 45 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2200 gr. Huvudets omkrets är 31 cm.

Huden har ett tjockt lager fosterfett, vernix, som skyddar mot fostervattnet.

Barnets alla sinnen fungerar nu sedan någon vecka tillbaka. Ibland kan du få uppleva att barnet hickar, du känner ett litet tickande i magen. Visste du att ditt barn som fått en speciell berättelse läst för sig i magen kan skilja den berättelsen från andra berättelser när de sedan är födda. Läs mer om Fostrets utveckling!


Gissa datum och vem det är

Nu ska jag också dra igång en trendig täving. När tror du att bebis kommer och vem är det i magen? Om ni vill gissa på hur mycket bebisen väger, så får ni gärna göra det också.

Dessutom är det bra att djurmönstrat börjar bli trendigt. Hoppas att det håller i sig, så att zebrarandigt på hud är riktigt trendigt till beach 2010. Saker som brister - helt gratis - har jag gott om.

Täppt vare här

Jag har för några dagar sen blivit kanontäppt i näsan. Det sitter sådär långt upp. Nästan som att jag kan få en whiskeyläte i rsten om det fortsätter. Detta och den övervikt, eh, bebisvikt i magen, gör att mina snarkningar har väldigt så jävliga så att jag själv vaknar av dem. Så när jag väl somnar så vaknar jag efter ett tag av mig själv.  Ja, ni kan ju tänka hur det är med han som delar säng med mig. Jag är så härligt mysig om nätterna! :) Desstuom köpte jag öronproppar för ett tag sen för att använda om kvällarna för då jag inte kan sova. Smärtan gör att jag inte somnar direkt utan mannen hinner före.  I natt tror jag delar med mig av dessa och tar ett par själv, så att jag inte vaknar av mitt egna läte.

Fylla i bok

Jag har en fylla i bok sedan jag var liten och det har min sambo också. En minnesbok som är rolig att titta i nu när vi själva ska ha barn för fösta gången. Bebis ska självklart ha en också, så att den i framtiden kan läsa om sin utveckling och se hur livet var då Lillhjärtat inte själv minns.

Det finns ett stort utbud av dessa böcker idag men min favorit heter Bästa boken om mig. Där får vi päron (oh yeaaah) berätta hur vi träffades och följa barnets utveckling tills den blir 5 år.

Boken om mig

Boken finns på Adlibris och kostar 212 kr. Vilket jag tycker är värt. Så är den i glada härliga färger med fina illustrationer! Jag gillar!

Senaste barnmorskebesöket!

I måndags var jag på det sista barnmorskebesöket detta år. Allt såg bra ut och sf-kurvan har fortsatt att lunga ner sig. SF- måttet låg på 30. Järnvärdet låg på 117, vilket är helt okej, jag och järntabletterna är inte riktigt överens. Jag tar de varannan dag istället för varje. Blodsockret låg på 4,8, precis efter frukost. Blodtrycket låg på 110/70, så jag hoppas att undertrycket är lägre nästa besök. Misstänker att det var högt på grund av min dåvarande hjärnstress kring försäkringskassan.

Sen jag skrev in mig hos kvinnokliniken, i vecka 7, så har jag gått upp 8,6 kg. Dock så får man ju inte väga sig näck i korridoren så... Så har jag under hela graviditeten vägt mig med skor eftersom att jag började med det.  Barnmorskan sa att det var bra att jag inte har dragit iväg så mycket i vikt i och med mina besvär med rygg och bäcken. Hon ansåg att jag kunde unna mig en massa gott i jul utan att fundera vågen på något sätt. Det vill säga, att de vanliga 2 kg som jag brukar gå upp, är inga problem! :)

Nästa barnmorskebesök är den 4 januari. Idag är det precis 2 månader till BF, galet!

V 32

Graviditetsvecka 32

Livmodern har snart intagit det högsta läget som den kommer att ha, du kan känna livmoderns topp ca 12 cm ovanför naveln.

Din livmoder börjar träna sig inför förlossningen med så kallade förvärkar.

Det är inte dålig kondition som gör att du flåsar. Lungorna tar stor plats i kroppen de sträcker sig från nyckelbenen ner till diafragman. Om du bara använder en del av lungkapaciteten när du andas undanhåller du kroppen det syre den behöver.

... att testa din lungkapacitet!
Sätt dig ner och lägg händerna på magen. När du andas in ska du känna hur buken utvidgas och när du andas ut ska buken sjunka ihop.

 

Om du var vältränad före graviditeten har du säkert kunnat hålla i gång med träning tämligen bra men nu blir det nog dags att dra ner något på takten. I regel kan man träna med de metoder som inte är alltför påfrestande för lederna eller innebär ökad skaderisk -  inga tävlingsmoment! Känns det riktigt och bra och inte gör ont är det som regel bra - tänk på tt hålla ett lagom tempo. Att cykla eller simma är mycket bra motion för dig som är gravid.

De flesta MVC erbjuder bara ett rutinmässigt ultraljud i vecka 17-18. Många kommer ändå på ytterligare ultraljudundersökningar, till exempel om barnmorskan misstänker att magen växer för fort eller för sakta. Vid några kliniker gör man en rutinmässig ultraljudundersökning också i graviditetsvecka 32.


I vecka 32 är medelkroppslängden 44 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2000 gr. Huvudets omkrets är 30 cm.

Musklerna utvecklas och fett inlagras under huden. De flesta rynkorna i ansiktet är borta. Barnet börjar få rundare former. Det är allt svårare för din baby att göra stora rörelser. Fingertopparna har fått vassa naglar. Läs mer om fostrets utveckling!


Försäkra ert barn så snabbt som möjligt. En del försäkringsbolag har till och med en Vänta barn-försäkring. En barnförsäkring tecknas först när barnet är fött medan en Vänta barn- eller gravidförsäkring gäller under graviditeten, förlossningen och barnets första halvår. Kontakta Konsumenternas försäkringsbyrå för råd, de har telefontid mellan 09:00 - 12:00 på telefon 08-22 58 00.


Planer för barnrum

Vi har ett rum som ser ut som "hej-kom-och hjälp-mig". Det är en svart fondvägg, där de som bodde här innan glömde bort vad underarbete är och slängde upp färgen. De andra tre väggarna är vita. Golvlisterna är sådär. Just nu står barnvagn, babyskydd,barnsaker och julklapparna bland möbler som inte är så heta.

Vår tanke har hela tiden varit ett lekfullt barnrum med djungeltema. Det vill säga grönt på väggarna och härliga djur som passar i djungeln. Vi kommer att måla väggarna, då det känns mest praktiskt inför kladdiga händer och evt måla på väggen olyckor. Det kommer bli ljusa möbler i rummet och färgklickar som till exempel matta och gardiner. Tror att bebisens kommande leksaker kommer stimuleras gott nog, så lite lugn och ro är nog inte dumt.

Vi kommer att måla, byta lister och allt slit i januari. Eller ja, vi och vi, får se hur mycket jag är brukbar arbetskraft. Sen tar vi inredningen eftersom för vi har inga planer på att Lillhjärtat ska sova i eget rum snabbt. Men ha ett rum där vi kan ha alla saker samlade på ett vettigt sätt!

EXPEDIT Bokhylla

FK gav besked!

I veckan fick jag besked av Försäkringskassan och de gav bra besked! De godkände min sjukpenning och jag är nu garanterad ekonomiskt ersättning fram tills den 21 januari då min sjukskrivning går ut. Riktigt härligt! Den stora stenen är bort och det känns som jag kan fira jul och nyår och njuta av resterande veckor av graviditeten.

Imorgon ska jag meddela jobbet att jag inte kommer tillbaka i tjänst förrän nån gång 2011. Det känns bra!

Imorgon v. 30 och 76 dagar kvar

Graviditetsvecka 30

Tre fjärdedelar av din graviditet har passerat och din mage är ordentligt rund. Tyngdpunkten i kroppen förskjuts och påfrestningarna på ryggen ökar.

Gravid kvinna tittar på babykläder
Barnet tar stor plats, inte bara i magen utan även i din vardag. Barnet sparkar mer och kraftigare - gör sig ständigt påmint. Ju närmare du kommer förlossningen desto mer tänker du på ditt barn, tankar om en vardag med barnet, och lusten att förbereda sig ökar.

Många kvinnor kan få dåligt samvete för detta, speciellt om man har ett ansvarsfyllt arbete och inte riktigt kan koncentrera sig.

Har du svullna ben eller åderbråck - vila med fötterna upp så ofta du kan. Prova stödstrumpor de finns att köpa på apotek och där mammakläder säljs.


I vecka 30 är medelkroppslängden 41 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 1600 gr. Huvudets omkrets är 28 cm.

Barnets utveckling Teckning: GP/Lars Grennert

Redan från graviditetsvecka tretton kan man med hjälp av ultraljud se att fostret tränar sina andningsmuskler genom att utföra andningsrörelser. Andningsrörelser pågår sedan i perioder under hela graviditeten. Dessa andningsrörelser stärker lungorna och får dem att mogna. Röker du en cigarett minskar eller upphör andningsrörelserna helt under en period. Läs mer om Fostrets utveckling!


När tänker du ta ut din föräldraledighet? För många män kan det kännas svårt att stanna hemma med barnet mer än några veckor. Du kommer dock inte att ångra dig om du använder alla dina dagar. Ju mer tid du ger ditt barn desto mer får du tillbaka.

 

Uppdaterar en dag i förväg, eftersom att vi är på resande fot imorgon.


Sjukskriven tills den 21 januari

Idag har jag pratat med min läkare som förlänger min sjukskrivning fram tills den 21 januari. Så då har jag  varit hemma på heltid i tre månader, den 21 januari. Hon förstod varför jag har ont och det är inte konstigt att jag har ont i min rygg, bäcken och mina armar och ben konstant. Jag känner mig ibland som en bluffare, som kan jobba och göra allt som andra kan. Men det kändes skönt att hon sa att jag ska fortsätta att vara hemma och vila. Vila kan jag bli tokig av att göra vissa dagar. Å andra sidan är jag helt slut efter en promenad till ICA, som ligger 7 minuter hemifrån. Det ligger kanske något i det, att jag ska fortsätta att vila.

Ont statusen just nu är att jag har ont från höger och vänster stortå till nacken samt i hela höger hand och arm. Eftersom att jag är nada kristen, önskar jag att Försäkringskassan, godkänner min sjukskrivning och att jag får pengar av dem. De har inte godkänt min första period ännu.

RSS 2.0