Ny känsla

Igår var vi på inflyttningsfest igen. Det var kul att träffa alla. De flesta gamla godingar. Kändes underbart att veta att däcken är nya på bilen och behöver inte vara rädd för att vår vän bilen mår dåligt at att åka långt.

Jag har börjat fått en märklig känsla till och från. Bebis har varit mer aktiv än vanligt på sistone. Jag känner ett större tryck nedåt och att bäcknet gör mer ont Känns lite som mensvärk och strålar utåt mer än vanligt. Nu ska vi snart packa väskan, så att den är klar. Men jag tror inte att det är på gång. Men det är en annan form av smärta/känsla. Spännande är det i alla fall.

En urkvinna

När sambon kom hem igår, så varde nya däcken på. Leve. Vägen till landet, eller ja, skogen, gick perfekt. Vår vän Renualt mår bättre. Det var det värt, varenda lilla krona. Festen var otroligt trevlig och de hade flyttat till ett fint litet hus rätt ute på landet.

Jag träffade en urkvinna på festen. Hon tyckte att det var häftigt att jag tog ut mig på fest i v.38 i urskogen. Å blev orolig för att mannen drack öl. När hon fick veta att det var alkoholfri öl så skrattade hon. Hon berättade att hon hade fött två barn utan någon smärtlindring ALLS. Ingen lustgas, inget. Hon tipsade mig att fokusera på målet, att få bebis på magen, och andas. Hon hade två barn med 19 månaders mellanrum. Vilket hade sina för och nackdelar. Det var kul att träffa och prata med henne för hon gav mig hopp. Inga skrämmande detaljer utan bara positiva ord. En riktigt urkvinna.

Mot inflyttningsfest

Ikväll ska vi iväg till vänner som nyligen har köpt hus ute på landet. Jag hoppas att det är plogat väl, så att vi kommer hem ordentligt. De nya vinterdäcken har inte kommit ännu.

Jag är lite ambivalent inställd. Jag har haft ett gäng förvärkar i eftermiddag. Men ser att det synnerligen kan bli spännande. Åka ut på landet alltså. Så ja, nu ska gårdagens falukorv ätas upp. Min sambo undrar vem som äter falukorv på fredagar. Vi tydligen. Har nog aldrig hänt förut. Å så ska lager med smink på och något schysst att dra över fotbollen. Alla kommer vara snygga, smala och uppklädda. Jag kommer med min fina mage och vattensprängda kroppen.

Jo, bebis, inte dags att flytta ut ikväll är du snäll. Vägarna på landet är inte helt roliga.

Spegla mig i keramiken

Nu är det lite fixat här hemma. Det känns skönt men jag är helt jävla död. Så som dethar varit sen oktober då jag har gjort saker hemma. Vill slå ihjäl djävueln som sitter på min axel och ger mig smärta för allt jag gör. Smärta gör mig trött. Men nu har jag gnällt färdigt för idag.

Känns riktigt fint att ha tokigt rent mosaik i köket och att jag kan spegla mig i keramikhällen. Å att jag har kokat nappar för första gången i mitt liv. Så slog det mig att en ny diskmedelspump i turkost skulle se väldigt snyggt ut i vårt kök. De är tydligen på ingång i den färgen. Vi har en röd men den känns lite missmatchig. Ja, lyxkonsumtion,ni vet.Bilden är snodd från Carlsson Intreiör som har Cult Design saker att dreggla över. 

V. 38 och 20 dagar till bf.

Har du svårt att sova på nätterna? Det är inte lätt att hitta en bekväm ställning, försök att ta kuddar till hjälp.

Nu är tiden då man inte gör mycket annat än väntar.

 

Veckorna före den beräknade förlossningen upplevs mycket olika av olika kvinnor. Vissa blir deprimerade mot slutet av graviditeten, blir labila till humöret, irriterade och har svårt att få någonting gjort. Andra får en drift att förbereda för barnets ankomst - se om sitt hus, sätter igång med storstädning, lagar mat, bakar och fryser in för kommande behov eller titta på lite babykläder.

... att packa väskan
  • journal från MVC
  • förlossningsplan
  • olja till massage
  • tjocka strumpor, tofflor
  • "mjukis" byxor
  • tandborste och tandkräm
  • hårborste, hårsnoddar, hårklämmor
  • tvål och schampo
  • amningsbehå och amningskupor

Läs mer om att packa väskan inför forlossningen!


I vecka 38 är medelkroppslängden  50 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3200 gr. Huvudets omkrets är 34,8 cm.

Barnets utveckling Teckning: GP/Lars Grennert

Ditt barn är nu redo för ett liv utanför livmodern. Visste du att det är barnet själv som bestämmer när det ska komma ut, graviditetslängden finns programmerad i barnets arvsanlag. Lungorna är fyllda med vätska fram till födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft. 


Få kvinnor föder på uträknat förlossningsdatum - det är inte lätt att veta när man skall lägga in om sin ledighet. En god ide kan vara att fråga din egen mamma och svärmor om de födde tidigt eller sent.

För de flesta blivande pappor eller partners är det självklart att vara med vid förlossningen - få känna sig delaktig och dela upplevelsen.


Len blåval

Igår knödde blåvalen sig ner i badkaret med hjälp. Halka igen känns lite läskigt. Det bästa med hela badstunden var att jag blev avhårad. Den extra pälsen på benen (och på annat ställe) har flytt. Härligt. Det var dags för det för läääänge sen. Å nä, jag når inte själv. Nu är jag en len blåval som går som en anka.

Sushi vs Falukorv

Ja, nu har jag verkligen ett dilemma. Falukorven är framtagen, som ska in i ugnen tillsammans med lite tillbehör och potatis ska kokas till mos. Men tror ni att jag är sugen på det? Inte ett dugg. Huvudet skriker sushi. Helst nygjord från det bästa stället från Nya torget. Gah, gud så gott det skulle vara.

Skickade ett mess till sambon om att falukorven gärna fick vara sushi idag. Han äter inte fisk och tycker att jag är allmänt märklig då jag häver i mig sushi.

Plötsligt händer det. Sambon kom hem med 8 bitars sushi. Falukorven åkte in i kylen för att komma fram en annan dag. Jag kan säga såhär, det var ljuvligt gott!

Rensning - check

Nu har jag rensat klart bland alla mina kläder. Stryka allt innan jag la in det, la jag på hyllan. Sambon var inte övertalningsbar där och jag hatar att stryka. Det är nog mit hatsysselsättning. Så har jag lärt mig att jag ska hålla tyst om att jag torktumlar våra lakan här hemma, tydligen blir folk chockade av sånt. Sova i skrynkliga och mjuka lakan är något som tydligen inte får göra. Jag trivs bra med det. Å, jag kommer fortsätta med det.

Högen med kläder som jag har men inte passar i eller vill använda blev vidrigt stor. Jag ska sluta köpa vissa klädesplagg, så är det bara. Jag passar inte i baströjor med rundrining eller kläder med fisiga färger. Eller kläder som blir förkorta framtill för att mina bröst tar plats. Jag måste lära mig att köpa rätt och inte köpa för köpandets skull. Jag hittade mina skinny jeans som jag hade när jag vägde runt 56 kg. De var väldans fina men också väldans söder. Bra. Då behöver jag inte nojja att jag inte kommer i dem om ett halvår eller så.

Ringaren i Notredam

I natt så har jag bara vaknat 5 gånger. Det är bra skit kan jag lova. Eftersom att jag ser ut som Ringaren i Notredam när jag går så blev det ingen vattengymnastik för mig idag. Jag vågar inte att få ondare än hur det är nu. Det gör ju också att jag inte kommer gå utanför dörren idag utan något sällskap, det känns lite risky nu om jag skulle halka till.

Tankar kring förlossning

Jag försöker få in i mitt lilla huvud om att jag snart ska föda barn. Att något ska komma ut ur mig. Något som är mitt (vårt) barn. De tankar som jag har inför det som komma skall är att det kommer göra riktigt jävla ont och att allt kommer gå bra. Är inte rädd på något sätt utan tror att de som jobbar på förlossningen kommer göra allt de kan för mig och för bebis.

Jag ser fram emot tills när vi får se vårt lilla hjärta som har växt och levt i mig under 9 månaderns tid. Vem liknar h*n mest och hur är h*n som individ. Åh, vad jag längtar tills dess.

Om allt går bra för både mig och lill hjärtat så finner jag ingen anledning att stanna på BB för länge. Då vill jag hellre åka hem så snart som möjligt och kunna vila upp mig i lugnet. Har världens bästa man som jag vet tycker exakt lika som mig. Vi bor 1 min med bil från sjukhuset om vi skulle behöva ha hjälp med något då vi är hemma.

Min mage har börjar sjunka nu och i helgen ska verkligen väskan vara färdigpackad. Den magiska väskan. Enligt vår beräkning är ju bf den 4/2 men enligt rul är det den 18/2. Vi får se när lillhjärtat vill ut och träffa sina päron.

Lite bilder från IndienEftersom att det är grått,blåsigt och snökaos i hela landet, så tänkte jag bjuda på några bilder från Indien.

Så blir man övertalad..

Diskussion här hemma om däck

Jag: Men det är ju inte vinter så länge till, kan du inte fixa nya vikter till däcken?
Han: Ja, jag har försökt det men det funkar inte. Är rädd för att stagen i framvagnen går åt skogen. Det vore ju onödigt eftersom att de är nya nu.
Jag: Men kan ingen annan hjälpa dig då?
Han: Jag fick hjälp av J på jobbet häromdagen. Han sa att däcken var skit. De duger för mig att köra runt med men inte med en bebis i bilen.
Jag: Fan då, men då köper vi nya då.

Så nu väntar vi på att 4 nya fina dyra vinterdäck ska komma hem och sen ska bilen in till verkstaden. Jo, Renault vår vän ska bli lite ompysslad igen.


Tradera auktioner

Nu har jag rensat och röjt lite hemma. Det har resulterat i att jag har lagt ut några auktioner på Tradera. Kläder som är i bra skick men som jag har tröttnat på. Det kommer att komma ut fler under dagen. Detta bevisar att jag shoppar mer än vad jag behöver och vad jag tycker om. Men hoppas att någon annan får användning av mina felköp.

Träningsläger?

I natt har jag vaknat av att magen har träningsläger. Stenhård. Förvärkar i massor. Kändes annorlunda att ha en ny anledning att vakna för. Men i natt har jag bara vaknat 5 gånger, så jag är nöjd. Kan säga att det känns i höfterna efter smällen i duschen igår.

Vi tycker nu att magen har halkat ner lite mer. Att den börjar sjunka. Längtan efter bebin är stor nu!

?!QP??!?!?

Ibland blir jag bara så jävla helvetes förbannand så att jag vill go bananans.

Halka inte..

Jag halkade i duschen idag. Ska inte använda hårinpackning någon gång mer under den graviditet. Halka i duschen med foglossning. Hell vad det gjorde ont och gör ont. Hela mitt bäcken knakade till och jag kände hur ländryggen sa tack och hej. Å så böjde sig fotjävlen under mig.

Så nu är hobbitfoten svullen och inte bara vattenfylld. Ryggen fick en fel knyck och bäcknet begravde sig. Men det är härligt. Jag har inte gjort ett skit idag efter det. Har inte gått.

Excelarket

Jag har för detta år gjort ett excelark där jag ska föra in våra inkomster och utgifter för varje månad. Så att man får en liten större koll på var alla pengar hoppar iväg. Vi har ju varit så kallade DINKS, Double Income without Kids, ett tag. Då skapar man sig fula ovanor bara för att man kan. Inte för att man behöver dem. Tanken är också att kunna spara allt under ett år för att se hur lite pengar man kan klara sig på. Vi ska försöka snåla med föräldrarpenningsdagarna så att vi kan jobba deltid eller ha långa sommarledigheter tillsammans med den lilla.

Jag håller på att fundera på någon form av köpstopp gällande mig och kläder också. Mer om det kommer.

 

 


För två år sedan

Träffade jag mannen i mitt liv för första gången. Jag var lätt bakis och vad mig själv, verkligen. Det lyckades. Efter vi hade träffats första gången tog det ett tag innan vi kunde träffas igen. Jag bodde i Jämtland och han i Östergötland. Många timmar i telefon och ett hjärta som bultade extra mycket då vi pratade. Som tur skulle jag börja skriva min c-uppsats lite senare den terminen. Var nere en sväng innan, i två veckor, och skrev hemtena hos honom. Sen flyttade jag mer eller mindre in i ett gäng veckor. Han jobbade om dagarna och jag skrev uppsats. Livet kunde inte bli så mycket bättre än så. Jag blev klar med uppsatsen, skaffade mig en lägenhet 1 km ifrån. Det var att slänga pengarna i sjön. Jag sov väl där 10 dagar på 3 månader innan jag sa upp den. Och flyttade in igen. Nu sitter jag är och är höggravid i vår bostadsrätt som vi köpte förra våren. Mannen i mitt liv är verkligen mannen i mitt liv. Jag är tokigt galen i honom min underbara M. Min stora kärlek.

Köpstopp?

Idag fick jag spontanbesök av Madde. Det var riktigt trevligt och hon fick verkligen se mitt sunkiga jag. Min hemma kostym utan censur.

Har kommit en bra bit med min sortering och urrensning av kläder. Jag kan säga att det enda ajg skulle behva att köpa i framtiden är skor, amningsbehå och ja, det var nog det. Jag skäms över mitt klädberg. Jag försökte få min underbara sambo, som är extremt duktig på att stryka, att ta hand om alla mina kläder. Av nån märklig anledning så tvärvägrade han... Jag tror att fröken kommer ha köpstopp framöver vad gäller kläder. Kommer inte lyckas få med honom på att jag behöver kläder på länge.. Jo, kanske ett par slapparbyxor, de som har varit mest slitage på här hemma de senaste månaderna! :)

Summering av 2009

Januari
Ständiga försenade pendeltåg till och från jobbet som låg 2 timmars tågresa bort enkel väg. Chefer som strulade och en arbetsgrupp som gick på knäna. Att jobba var numer ett helvete. Sjukt ledarskap. Jag skickade in tre ansökningar till nya jobb i staden där jag bor. Vi började titta runt på annat boende än våra toppfräscha 37 kvadrat.

Februari
Hade semester och var i Östersundoch hälsade på. Var på arbetsintervju och fick tjänsten med 73 sökanden, alla var kvalificerade. Sa upp mig från min arbetsplats. De vägrade att släppa mig på en månad - jag hotade med facket och ville verkligen inte jobba. Psykisk ohälsa på arbetsplatsen som det skrek om det. Magont och tårar.

Mars
Hoten om facket var effektivt och jag började på mitt nya jobb som jag kunde cykla till. Köpte mig en ny cykel för att jag belöna mig för den nya tjänsten. Vi var på visningar och tittade på radhus. Jag ansåg att mitt nya jobb det bästa som kunde ha hänt mig.

April
Vi hittade en stor 3a på 87 kvadrat i lagom renoveringsskick. Vi tittade, vi budade och vi vann. Vi sålde den tokfräscha ettan om 37 kvadrat. Jag fyllde 25. Trivdes ännu bättre på min nya arbetsplats. Vi tänkte tapeter och ville flytta nu!

Maj
Vi fick magsjukan från helvete, samtidigt. På 37 kvadrat och en toa. Sov på klinkersgolvet i köket, det var bra för frossan. Vi gick ner 7 kg tillsammans. Började packa och rensa på allvar. Hade fullt upp på jobbet och njöt av mitt nya liv.

Juni
Vi fick ett plus på stickan- vi var gravida! Lycka! Även lite chockartat - det gick så snabbt! Hippade vännen som gifte sig. Firade bror som tog studenten. Firade midsommar. Flyttade. Mådde ständigt illa när jag kände av matos. De som åt blodpuddning i matrummet på jobbet, kunde jag ha dödat. Hade svårt att få ner saker som luktade.

Juli
Började komma i ordning i lägenheten. Fick inneboende i form av två systrar. Åkte på sol och badsemester till västkusten med tält. Eh, det blev en regn och blåssemester med tält. Matos problemet var kvar men blev duktig på att hitta lösningar på det. Kräktes två gånger pga värme och matos. Inskrivning på MVC som var en skräckblandad förtjusning - vi bytte barnmorska sen.

Augusti
Vi renoverade sovrummet, hittade över 40 hål i väggarna. Blev riktigt nöjda och är det fortfarande. Började känna av min rygg och domningar i ben och armar. Tillbaka till jobbet efter semestern - kändes riktigt bra! Vi berättade för våra föräldrar att de skulle bli mormor/morfar och farmor/farfar.

September
Nu börjar jag få ont från nacke till stortå och ut i händer. Får beskedet att mina tjänst ska flyttas på grund av budget nedskärningar. Ilska, besvikelse och många tårar. Avslutar alla klientkontakter med en svart grop i kroppen. Kollegor var förbannade över hur de hantera det hela. Fick 17 arbetsdagar på mig. Vi var på RUL och fick se vårt lugna knyte i magen.

Oktober
Började jobba på det nya kontoret. Hade ständigt ont och mådde sådär. Hann vara där i 10 arbetsdagar innan smärtan tog överhand. Jag satt i ett klientmöte och tappade bort mig totalt. Hade tårar i ögonen och kände att det inte funkar att jobba längre. Stor besvikelse och ånger eftersom att jag hade nyligen bytt arbetsplats. Blev heltidssjukskriven.

November
En månad som var ständigt mörk. Jag hade ständigt ont. Försäkringskassan strulade och öppnade en särskild utredning kring min sjukskrivning. Var glad för varje dag som gick. Började på vattengymnastik - skönt att kunna röra sig i vatten. Försökte lära mig att hantera smärtan. Glad över att alla värden var exemplariska och att bebis mår bra i magen. Längtan efter vårt lilla liv var oerhört stor. Slutade att köra bil då benen och händerna försvann av smärta så fort jag satt ner.

December
Försäkringskassan fortsätter och strula, jag gick in i sjukskrivningsperiod nr 2, utan beslut om den första omgången. Smärta lamslog mig. Jag ville ge upp. Jag saknade att jobba. Försäkringskassan kom med beslut en vecka innan jul - bättre julklapp har jag aldrig fått. Jag fick rätt till sjukpenning. Vi var i Luleå på en weekend. Magen växte på sig och jag gick upp 1 kg i vikt, för första gången på 1,5 månad. Hade en bra jul - och nyårshelg. Smärtan började jag kunna hantera när den låg på lagom nivå. Längtan efter vår fina bebis är enorm och jag vill bara bli rörlig igen.


5 kartonger och lite slit

Igår så bar sambon upp 5 kartonger ur förrådet till mig, så att jag har lite att pyssla med i veckan. De innehåller mest kläder, som ska rensas igenom. Det som jag inte tycker om men som är fräscha plagg slängs nog upp på tradera och annat skänks nog till bättre behövande.

Eftersom att vi bor i en stor lägenhet så har vi även äran att ha två förråd. Vilket är både positivt och negativt. i våra förråd är detjust nu koas. Vårt mål är att ta tag i förråden under försommaren, rensa, slänga och troligtvis sälja en del saker. Att stå på en loppis en dag är något jag kan tänka mig.

Helgen som gått

Helgen har varit helt okej i smärtväg. Har bara kommit tårar en gång per dag för att det är jävligt. Å det är bra för att vara mig. Börja vänja mig med att ständigt ha ont. Sömnen är ju som den är men är van att inte få sova mer än 1,5 timme i sträck. Innan smärta eller ett toabesök stör mig. Vaknar av att det gör ont nånstans mellan nacke och stortå oftast, eller varför inte hela vägen?

Idag har vi varit och handlat mat och letat efter en väska till vår lilla nya vän Sony. Videokameran är verkligen ett bra köp som är rolig att leka med. Det finns många olika inställningar och det bästa är att den tar riktigt bra foton också.  Programmet som ingick till kameran är bra då de läggs upp efter datum man filmade, så då kan man göra filmer i efterhand! Super! Dock var den väskan vi ville ha slut, så får jaga den nån annan gång.

Vi har varit och lyxlunchat idag med sambons föräldrar. En restaurang där de har mycket närodlat och ekologiska varor. Det var verkligen superduper gott! Vi, alla, var mycket nöjda med våra val. Det kommer garanterat bli ett återbesök framöver. Lokalerna var som en dröm att sitta i. Vita valv i taket!

Härliga lördag!

Igår hade vi två av mina fina systrar på besök. Det var riktigt trevligt! Jag är så glad av att tre av fem syskon bor i samma stad nu! Det är riktigt härligt och bra på alla sätt å vis. De kände på magen och min mellansyster fick en chock då hon fick ett knä i sin hand. Hon tyckte att det var ailenlikt. Men sa att hon skulle älska bebisen hursom! :)

Vi var duktiga och röjde här hemma igår. Fixade med alla våra pärmar, städade och hade härliga diskussioner om framtiden. Sambon har svårt att hålla händerna från magen och vill gärna påpeka för bebis att att snart är dags att komma ut till mamma och pappa. Helst till OS, eller ja, senast till nästa lön den 25/2 har han satt som datum! :) Tydligen så frågar någon honom dagligen på jobbet om han inte har blivit pappa, så nu tycker han att det kan vara dags.

Nytt till bebisen


Igår på stan råkade detta lilla söta gröna setet följa med hem. Blev i stl 62, lite större storlek, från HM. Jag tycker dock att Lindex oftast har finast barnkläder. Kommer nog bli svårt attinte handla några kläder när bebisen har kommit ut, misstänker jag. Nu ska jag verkligen inte shoppa mer tills bebisen vill titta ut. Misstänker att lilla hjärtat kommer att få kläder av nyblivna mormor & morfar, farmor & farfar,mostrar och morbror och faster. Vi har första bebis ut i vår generation bland våra familjer.

V.37

Nu är det inte så långt kvar och föräldraledigheten har börjat för de flesta.

Om barnet skulle födas nu räknas det som fullgånget. Barnet är moget och väl förberett för livet utanför livmodern.

De flesta barn ligger med huvudet i bäckenet, 4 procent ligger med stjärten före. Huvudet - eller stjärten - tränger ner i bäckenet och fixerar sig. Tidpunkten varierar dock mycket, hos en förstföderska kan huvudet redan vara fixerat sedan flera veckor och hos en omföderska är det inte helt ovanligt att det sker först i samband med att förlossningen startar.

Nattsömnen är inte så god som tidigare. Antingen måste du gå upp och kissa eller så sparkar ditt barn så att du inte kan sova.

Det är vanligt medryggbesvär särskilt under senare delen av graviditeten, då kan det vara skönt att vila ryggen genom att ligga ner en stund. Bäst är att ligga på sidan med ena eller både benen böjda och en kudde mellan benen som stöd.


I vecka 37 är medelkroppslängden 49 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3000 gr. Huvudets omkrets är 34 cm.

Barnets utveckling Teckning: GP/Lars Grennert

Från och med den här veckan är inte ditt barn för tidigt född.

De mesta av lanugohåret är borta. Lungorna har mognat. Barnet sväljer fostervatten och kissar, vilket är en viktig del i balansen av mängden fostervatten.

Vid födelsen har ditt barn 300 ben i kroppen medan vuxna har 206, flera är ganska mjuka till en början. Vissa av benen växer samman i barndomen.


Det kan hända att både du och den blivande mamman drömmer mycket och att drömmarna är livliga. Många gånger beror drömmarna på oro och rädsla inför förlossningen. Har barnet navelsträngen runt halsen? Viss oro är normal men om den ger mardrömmar på natten och försvårar det dagliga livet behöver ni hjälp. Prata med er barnmorska. Ibland behövs en ingående genomgång av hur en förlossning går till, steg för steg.


Trevlig dag

Igår hade jag en trevlig dag med vattengymnastik och en umgicks med en vän. Jag kommer verkligen att sakna vattengymnastiken när den lilla ha lämnat magen. Den har varit min räddare under de månader jag har varit sjukskriven. Att jag har fått känna att jag kan röra mig. Inte dumt alls faktiskt.

Efter vattengymnastiken åkte jag in till stan och tog en lunch med Madde. Som också är höggravid. Vi åt lunch med obligatorisk efterrätt och gick en sväng på stan.Kände mig verkligen som en anka. Det var trevligt att umgås som attans.

Ont fick jag. Kl 18 låg jag på soffan och grät över smärtorna med mat och smärtstillande i kroppen samt värmefilten över mig. Å hoppades att jag blir en av de 95 % som blir av med smärtorna 3 månader efter att bebis kommer ut. Jag önskar innerligt att få min kropp tillbaka utan foglossning och väldigt instabila leder.

Längtar till värmen

Jag tycker om vintern, har bott i Jämtland tidigare, men när jag har varit orörlig som attans är vintern inte så rolig. Jag vet inte hur många gånger jag har drömt mig bort till ett varmare land på sistone. Vi åkte aldrig utomlands förra året, eftersom vi råkade hitta en större och bättre bostad att köpa istället. Vi har lite funderingar på att ta en resa i höst när liten är lagom stor, vi får se hur det blir med det.


Bild 1 är från Mumbai, när jag bodde i Indien, och Bild 2 är utanför mina föräldrar på julafton.

När man tittar på dessa bilder ser man att båda klimaten har sin skönhet. Min längtan utomlands finns fortfarande kvar.


Ekonomi + barn = sant

Igår har vi fixat med att höja mitt pensionssparande. Om jag ska vara hemma och föräldrarledig så ska det synas framöver också ansåg vi. Har försökt att få till lite  mer braiga ekonomiska lösningar men det kräver att vi båda kan se kontona, dvs vara kontohavare båda två. Det gick inte att göra över internetbanken så ska försöka få tag i vår personliga bankman och boka in en tid för det så snart som möjligt. Då lägger vi också upp ett fondsparande för bebin. Tanken är att när bebin blir stor, dvs  18, får ett bidrag av oss som kan användas till en grundplåt att starta vuxenlivet med.

För oss är ekonomin viktig, helst nu när jag ska vara föräldrarledig. Vår plan är att ta ut så få dagar som möjligt under det första året. Allt för att jag kan arbeta deltid sen. Buffert är skitbra att ha, så att man kan sova gott om nätterna. Buffert har vi men inte sover jag gott för det men det beror ju på helt andra anledningar! :)

Föräldrarledighet

Nu så har jag planerat den första perionden av föräldrarledighet. Gjorde det bara för 1,5 månad i taget för att se på vilken nivå jag behöver lägga mig på ekonomiskt sätt. Min första dag som föräldrarledig blir den 2 mars. Innan dess är jag sjukskriven och sedan har jag semester. Valde att plocka alla mina sparade semesterdagar från förra året.

Hade medarbetssamtal på jobbet häromdagen. Det kändes riktigt bra. Jag känner att det kommer bli trevligt att gå tillbaka att jobba under 2011 :). Evt så kan jag gå tillbaka i tjänst redan i höst för att kunna studera 25 %, vi får se hur det blir. De tyckte att mina funderingar att läsa en distanskurs lät bra och att jag har nytta av det när jag kommer tillbaka. Mina chefer är riktigt bra att göra med och det är jag väldigt nöjd med! Helst när de säger att det är meriterande att föda barn och vara föräldrarledig. Det kommer att synas i lönekuvertet framöver också, bra skit! Kan säga att jag saknar att jobba!

Läkar och bm besök

Idag har jag varit på både läkarbesök och barnmorskebesök. Läkaren bedömde mig och ansåg att jag ska vara fortsatt sjukskriven fram tills beräknat födelsedatum. Om Försäkringskassan vill käfta om det, så skulle hon gärna ta en rond eller tre med dem. Hon ansåg att jag ska inte behöva ta föräldrardagar då min fysiska hälsa kräver en sjukskrivning.

Så var jag och barnmorskan. Mitt undertryck hade sjunkt och var tillbaka på min normala nivå. SF måttet låg på 34, bebisen följer sin egna kurva utmärkt. Sedan inskrivning i v. 7 har jag totalt gått upp 11 kg. Men då har jag hela tiden vägt mig med skor, så den nakna vikten är lite mindre. Fick titta på den lilla en snabbis med ultraljud för Cissi vågade inte klämma på mina fogar. Såg ett huvud, ett litet ansikte i profil, å en liten söt hand. Längtan blev inte direkt mindre.

31 dagar to go! :)


Jag vill bli frisk

Nu är det verkligen inte kul längre. Feber som kommer till och från. Hosta, slem, ont i halsen och genomförkyld. Jag orkar inte med det längre. Det räcker nu! Det räcker med att vara höggravid och ha svårt att andas. Eller ha ont i min kropp dygnet runt. Hela mitt bäcken knäcker, som om stampar på hårt bröd, efter att jag har rört mig. Förkylningen på detta känns som att det var inget jag behövde eller borde ha fått. Murphys law över det hela.

Jo, detta är ett förbannade gnällinlägg, men det skiter jag i. Just nu känns livet sådär roligt.


Efterlängtad

Nu är det endast 34 dagar kvar tills det är beräknat att du kommer till oss, vår fina bebis. Vi har dock gissat på att du kommer tidigare än så men vi får se om vi har rätt. Vi längtar och trängtar efter att du ska komma nu. Du reagerar på din pappas röst och rör dig i magen när du hör den. Du är en lugn bebis i magen, inga karatesparkar, utan ett gäng rörelser. Du får hicka i magen varje dag och enligt din mormor sysslade din mamma med samma sak. Din mamma misstänker att hon kommer få tuffa nattpass mellan 01-03 framöver för då har du en av dina vakna perioder.

Vi undrar hur du ser ut och vem av oss du kommer att likna mest. Din pappa hävdar att du nog är mest lik honom till sättet, eftersom att du inte sysslar med karatesparkar. Din mamma märker av hunger på ett nytt sätt än tidigare, hon skulle nog kunna äta jämt numer.

Vi väntar på dig vårt lilla hjärta och vi hoppas att du vill visa dig för oss snart. Du är efterlängtad!


v.36

Ett vanligt symtom är stickande känslor eller tryck i bäckenet. Det beror på att barnet håller på att lägga sig tillrätta.

Gravid kvinna mäter sitt midjemått
Din mage kan börja sjunka ner lite och det är lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning.

Kanske behöver du kissa oftare än vanligt, det beror på att livmodern trycker på urinblåsan.

 

 

 

Ta väl hand om dig när du är gravid och planera din graviditet så att du orkar! Lägg gärna in ledighet sista månaden så att du är utvilad inför förlossning och tiden efter.

Du kanske känner dig färdig att föda nu - du känner dig mogen för det. Andra kan ha blandade känslor inför själva förlossningen och det är helt normalt. Det är vanligt med en viss rädsla inför smärtan att föda eller för att tappa kontrollen. När oron övergår i rädsla kan man behöva hjälp att bli av med den. Prata med din barnmorska hon kan lotsa dig vidare. Har du fött barn tidigare kan du och din barnmorska gå igenom förlossningsjournalen tillsammans. 


I vecka 36 är medelkroppslängden 48 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2800 gr. Huvudets omkrets är 33.5 cm.
Moderkakan börjar åldras.

Barnets utveckling teckning: GP/Lars Grennert

Alla inre organ är färdigbildade. Barnet gör sig färdigt att födas när som helst
Underhudsfettet tilltar snabbt i mängd, kinderna är runda och det skrynkliga utseendet är försvunnet.


Som blivande pappa kan du känna oro inför det okända. Följ med din sambo/fru på föräldrautbildningen! Du får betalt av försäkringskassan för att gå dit om du måste ta ledigt från jobbet.


Babyboom

Den 26 december fick mina vänner i Linköping en liten större pojke på 3830 gram.
Natten tills den 13 januari fick mina vänner i Östersund en liten pojke på 2950 gram.

Värsta babyboomen nu! Jag ska i nästa vecka åka och hälsa på min vän som fick sin bebis den 26 december. skulle ha gjort det denna vecka men vill inte smitta ner de med min förkylning. Jag har ett litet paket inslaget här som ska ges bort. Ett litet till paket med bebispresent ska fixas och skickas till Östersund.

Har en god vän med bf den 4/2 och jag med bf 18/2 samt vänner som ska få en liten i april. 2010 är verkligen babyboom året i min bekantskapskrets!

Sjuk och planer!

Jag har gått och blivit genomförkyld och det känns verkligen skit. Det räcker tydligen inte att jag ska ha ont utan ska råka på detta men feber,hosta å allt. Men det lär ju göra mig starkare. Trist dock är att jag kommer att missa vattengymnastiken imorgon, som jag har saknat under juluppehållet.

Nu är förlossningsbrevet klart och idag har vi handlat blöjor, napp, nappflaska, babyolja och amningsnapp. Känns bra att fler saker börjar bli klara. En packningslista till BB väskan är skriven också. Spjälsängen är bäddad med nytvättade kläder och är redo.

Mage i v. 34+4


Bristningar är det senaste modet, eller ja, djurmönstrat är det. Så jag kommer vara riktigt trendig på beachen i sommar. Det röda strecket som går åt andra hållet är en svit efter att magen var ivägen för pastavattnet. Inget att rekommendera kan jag säga..

Lite fler fina bristningar. Hellre ett gäng bristningar än ett gäng tatueringar som man ångrar i efterhand.

Blev ett gäng närbilder, för jag såg ut som ett jädra mähä på helkroppsbilden. Känner mig som ett mähä med att vara gemnonförkyld.

Mattips!

Sitter och planerar ett gäng storkok. Kom på att det kanske är bra att fylla på med matlådorna i frysen för den första tiden med bebis. Har ni några mattips så ge de gärna.

Träning och kläder

Jag är så sugen på att börja träna efter bebisen har kommit ur min mage. Att få en fungerande kropp igen och troligtvis mer tränad än någonsinn skulle inte sitta dumt. I natt har jag sovit totalt 3 timmar dock 1,5 timme sammanhängande som längst. Smärtan gjorde så att jag vaknade och ville skrika rakt ut av smärta. Kom fram till att det inte var vettigt eftersom sambon är förkyld och ska jobba imorgon. Han behövde sin sömn.

Jag är så sugen på att shoppa nya kläder till mig själv, att ha på mig efter förlossningen och det nya livet som mamma till ett litet hjärta. Men jag vet att det finns 5 kartonger kläder i källaren. Kläder som det inte är något fel på men som jag inte kan ha i nuläget. Målet är att rensa ut lite, sälja av med lite på tradera och ge bort ett gäng plagg. Det finns kläder där som jag inte har använt på en evighet, samma sak när det gäller ett gäng finare skor. Mina fötter är korta men breda, så de flesta finare skor sitter sådär. Har väl 1-2 par jag kan använda av totalt 7-8 par.

Målet är att bebis får komma ut, jag får snöra på mig Reebooksen och köra en jävla massa Emmaljunga,så får jag hoppas att jag kan fynda i mina kartonger. Det känns vettigt!

Konsumtion för konsumtionen skull känns ganska korkat tycker jag.


Barnrumsinredning från IKEAI går var vi på IKEA och köpte bland annat det gröna tyget som ska bli gardin och kuddvar. det andra tyget som vi kollade på innan var lite mesigt tyckte vi, när vi såg det i verkligheten. Detta är så långt ifrån mesigt det kan bli. Nästan tre meter ligger hemma och jag ska jaga rätt på en symaskin.

EXPEDIT BokhyllaDRÖNA Låda
En Expedit och 4 turkos korgar till den, så att bebisens alla saker kan vara organiserade på ett och samma ställe.

BARNSLIG KROKODIL MjukleksakBARNSLIG DJUR Kudde
En krokodil och två blå gröna kuddar fick hänga med hem också.


Hormoner och läsa nyheter

Nyss läste jag en nyhet som skakade om mig och jag började gråta direkt. På min svärfars jobb (bebisens farfar) har kan en kemolycka inträffa närsom. En kemikalie , 17 ton av den,håller inte den temperatur som den ska göra och när den kommer upp till ett visst antal grader finns det en stor explosionsrisk. Eller ja, skiten exploderar. Polisen har satt avspärrningar och räddningstjänsten vågar inte gå in.

Jag ringde till min älskling med tårar som rann och fick knappt fram några ord. Men lyckades förklara vad jag ville. Han ringde sin pappa som ringde mig. Svärfar var ledig och är det hela helgen. Då grät jag lite till i telefonen. Mitt mardrömsscenario var över. Det som kom när jag läste nyheten. Att sambon pappa jobbade och var i explosionsrisken. Vår son eller dotter kommer att få en farfar.

Svärfar och jag pratade om hormonerna. Han skrattade åt mig och sa att han kom ihåg hur det var när sambon och hans syster bakades i ugnen. Då det skrattades och gräts utan någon direkt anledning. Nu grät jag dock av en anledning men ja, det kom lätt som attans...

Samma dag fick ett företag som sambon jobbar som konsult till ett kemläck i sina lokaler. Som tur var han på ett annat företag, som jag visste om innan! :)

v. 35

Det kan hända att du drömmer mycket och dina drömmar är ovanligt livliga.

Gravid kvinna möter ett barn

Nu står livmodern som högst och det kan kännas tungt att röra sig och att sitta. Magsäcken trycks ihop och du kan få halsbränna. Undvik för fet och kryddig mat. Drick bubbelvatten det lindrar.

 

 

Det är inte onormalt att livmodern drar sig samman av och till - den måste träna inför förlossningen. Man brukar kalla detta för förvärkar, och de brukar inte påverka livmodertappen så att den öppnar sig. Magen putar ut och blir "stenhård" men det brukar inte kännas mycket neråt underlivet.

Om sammandragningarna ger upphov till mensliknande smärtor eller trycker neråt och gör ont bör du få detta kontrollerat på mödravårdsmottagning eller förlossningsavdelning. Samma sak gäller om de tenderar att komma regelbundet. Omföderskor kan känna förvärkar tidigare och kraftigare - ju fler barn man fött, desto tidigare kan förvärkarna debutera och dessutom bli fler och ibland kraftigare. Läs mer om För tidigt värkarbete!

En del blivande mammor känner av hemorrojder som gärna uppstår när trycket i buken ökar och om man inte rör sig tillräckligt blir man dessutom förstoppad. Motion, mycket vatten och lite katrinplommon brukar hjälpa. På apoteket hittar du salva att smörja på hemorrojderna. Vid stora besvär kontakta din MVC.

... om barnet ligger i säte:
Man handlägger sätesförlossningar lite olika i olika delar av landet. Du och den blivande pappan får alltid information av din läkare på mödravården eller förlossningen. Det är ni tre som tillsammans fattar beslut om förlossningssätt.

 

Om vattnet skulle gå, är det anledning till en kontroll på förlossningsavdelningen även om du inte är i värkarbete. Om graviditeten varit normal behöver du inte oroa dig för barnet det är moget för att klara ett liv utanför livmodern.


I vecka 35 är medelkroppslängden 47 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2600 gr. Huvudets omkrets är 33 cm.

De flesta barn ligger nu i rätt ställning inför födseln, med huvudet neråt.
Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång.


Det händer saker

Idag har jag ringt lite samtal och börjat skissa på en idé i mitt huvud. Något som kan bli verklighet eller fortsätta att vara en idé. Vi får se.

Har bokat tid för att bekräfta faderskapet, så det kommer att göras innan bebis tittar ut. Känns skönt att slippa hålla på med sånt när hon/han är ute ur magen. Vi får se om bebis behagar att vara kvar tills dess också!;)Fixa mig lite

Imorgon ska jag försöka att boka en tid hos min frisör för klippning och evt se till att slingningen blir påbättrad. Har funderingar till att göra håret ljust till sommaren, så kanske kan överleva evt utväxt. Känns skönt att bli fräsch då man inte riktigt vet när det blir frisördags igen.

Ska försöka att köpa på mig 2-3 koftor också, så att bobbisarna inte blir väldigt frusna när de är väldigt mjölkproducerande. Har hört att det är ingen bra idé att få de kalla.

Förlossningsbrevet ska jag få klart så att jag kan lägga det i mappen med det som ska med till förlossningen. Det närmar sig med stormsteg!

Åh, vi vill bara att bebisen vill komma ut nån gång, typ i början på februari! :)

Förvärkar

Somnade igår med en värmd vetepåse i högsta hugg. Vetepåsen och värmefilten är just nu mina bästa vänner, i alla fall vad det gäller att ta bort smärta. Vaknade i natt som vanligt att jag behövde gå på toa. Sen kom det tre rejäla förvärkar efter varandra, som jag gjorde att jag låg vaken och tittade på klockan i taket och försökte andas så bra jag kunde. Kan säga att det gjorde förbaskat jävla ont. Är dock glad över att bebisen och magen börjar öva utgång redan nu. Då kanske det finns hopp om att hon/han vill komma ut till sina föräldrar innan den 18 februari.

Är något mör idag men är väldigt glad över att det är en röd dag, så att sambon är hemma (och renoverar) och gör mig sällskap. Jag kanske ska måla lite idag, den som lever får se.

En ny medlem

Idag så kom den lilla fina gråa från Sony hem till oss. Den ligger på laddning men sen ska det lekas lite med den. Eller lära oss alla funktioner som den har. Det ska köpas en liten väska till den också, så att den skyddas bra när den ska iväg på äventyr.


Sömn är underbart!

I natt var det första natten på länge jag fick sova ordentligt. Jag vaknade inte av när min sambo pussade hej då imorse. Utan sov bara fint vidare. I natt tror jag endast var på toa 2 eller 3 gånger, framgång på flera sätt.

Nu känner jag mig utvilad, vilket jag inte har gjort på ett tag. Får hoppas att den känslan håller i sig, under dagen i alla fall, så att jag orkar med smärtan. För smärtan är olidilig när jag inte får sova, då orkar jag inte med. Då vill jag bara gråta, då orkar jag inte med att vara människa.        

Igår beställde vi en grön rund ryamatta till barnrummet. Om jag mår bra och orkar blir det en sväng till IKEA på söndag. För att köpa en bokylla, korgar till den och även förvaring till skötbordet.                                    


Årets första barnmorskebesök

Hade lyckats gå upp ett helt kg sen sist, så hittills har jag gått upp hela 9,4 kg. Vägde mig med skor igen. Jag väger mer än min sambo nu men han är lika stor som är liten mört!:) Hbt och blodsockret låg bra som vanligt. Mitt undertryck hade gått upp igen men var inte farligt enligt barnmorskan.

Bebisen ligger med huvudet nedåt och det är ruckbart. Det vill säga att den kan göra en kullerbytta eller två till. SF måttet låg på 33,så det följer sin egna lilla kurva. Den 18januari ska jag till läkaren på förmiddagen och till barnmorskan på eftermiddagen. Läkaren ska undersöka mig och evt förlänga min sjukskrivning fram till två veckor innan bf.

Hjärtat slog med 150 slag i minuten och Cissi sa att bebisen var vaken. Hon fick sen se hur bebisen rörde sig uppe vid sin mammas revben.

Tiny Zoo till rummet

 Tyg Tiny Zoo

Det här härliga tyget som Karin Mannerstål har designat för Mario ska beställas i veckan. Det är det dyraste tyget jag har köpt någonsinn... Blir till gardin, en lampskärm och troligtvis till en filt också. Ska bara jaga rätt på en symaskin, misstänker att svärmor har en, och även någon som är duktig på att klä om en lampskärm. Sy kan jag, tror jag i alla fall, men klä om en lampskärm tillhör saker jag kan bli tokig på. Tålamodet är ju gigantiskt ibland. :)

Kropp säljes.

Mår fortfarande inte så bra. Natten var ett helvete. Låg och hade ont och mådde illa samt hade svårt att andas på grund av snorig näsa. Men hann tänka en hel del kloka funderingar medan någon drog härliga stockar bredvid mig. Många nya funderingar drogs igång. Som att få en tid för kejsarsnitt eller igångsättning, för allvarligt, vet jag inte hur jag ska klara av detta i 1,5 månad till. Med denna smärta som gör att min vardag är ett litet helvete, eller ett rejält helvete vissa dagar.Toppen på isberget, så verkar feber vara på intåg också...

Idag drog renoveringen igång på riktigt, av det rum som ska bli barnrum. Jag tittar mest på om jag inte ligger i sängen och tittar på tv. Min kropp är på upphällningen nu och jag ska lyda min läkare. Vila. Sambon och hans syster renoverar och jag hoppas på att kroppen vill imorgon, så att jag kan spackla lite.

Imorgon ska jag som tur till barnmorskan och det känns riktigt skönt. Få prata av sig med Cissi om allt och få vrida och vända kring mina funderingar just nu. Jag saknar vattengymnastiken, kan inte det blir den 14 januari, så att det sätter igång igen?

När jag inte har så ont, gör jag saker och är aktiv, som straffar sig alltid. Några timmar efter eller dagarna efter. Jag önskar mig två helt smärtfria dygn. Det ena skulle jag göra allt jag vill, få en rejäl nattsömn och dagen efter vila, så att jag inte får smärta dagen därpå. Är det någon som vill ta min smärta i två dygn?

Kroppen förbereder sig

Ja, det märks att det börjar närma sig BF. Idag har jag haft en jävulska förvärkar och mått illa. Har legat med spyhinken bredvid mig och sambon har varit orolig. Men tillslut så blev jag utmattad så jag somnade ifrån allt. Vaknade sedan att jag fortfarande mådde illa men förvärkarna hade gett upp. From nu ska jag använda Gavison efter varje lilla måltid och minska mina portiner. Mindre portioner = äta oftare.

Kom fram till att jag måste nog ta tag i det där förlossningbrevet och kanske börja tänka på att packa den magiska väskan som ska med till förlossningen. Så kanske det vore vettigt att skaffa en patientbricka som inte står Jämtlands läns landsting på... Det är ju snart bara 46 dagar kvar till BF om man ver aldrig när bebin har fått nog i magen.

Fina kläder

Jag tycker att Lindex har fått in finfina bebiskläder till våren. Jag måste bara visa några av de här.

Body - 100% BomullBody - 100% BomullBody - 100% Bomull
Tights - 100% BomullByxa - 80% Bomull,20% Polyester               


V. 34

Graviditetsvecka 34

Bröstvårtorna blir större och brösten tyngre. Kolostrum, eller råmjölk, kan läcka ur dina bröst fast ditt barn ännu inte är fött. Det är kanske dags att köpa en stödjande amningsbehå.

Hur mycket har du gått upp i vikt under graviditeten?

En del kvinnor kan känna sig stora, klumpiga, oviga och rent av oattraktiva. Du kan känna dig trött, otålig och gnällig. Kanske märker du att dina ringar börjar klämma åt om fingrarna, eller att händer och fötter är svullna. Det beror på att vätska samlas i kroppen.

Sex behöver inte alltid innebära samlag, graviditeten är ett utmärkt tillfälle att utforska andra former av njutning. Du kan ha stort behov av att bli hållen i en öm och trygg kroppskontakt. En del kvinnor njuter av sin sexualitet som aldrig förr, samlag kan aldrig skada barnet!


I vecka 34 är medelkroppslängden 46 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 2350 gr. Huvudets omkrets är 32 cm.

Barnets utveckling Teckning: GP/Lars Grennert

Barnets hud blir mer rosafärgad. Om det är en pojke så har testiklarna vandrat ner i pungen. Tarmen är full av en grönsvart massa, en slags bajs som består av hudavlagringar, som barnet får i sig när det svalt fostervatten, galla och tarmsaft.


Många pappor tänker mer och mer på den kommande förlossningen. Fundera över hur ni vill åka till sjukhuset. Behövs en alternativ färdväg om ni behöver åka mitt i rusningstrafik. Om ni redan har barn måste ni ha en barnvakt. Finns BB-väskan packad för dig och din partner?


RSS 2.0