V.25

Graviditetsvecka 25

Allt eftersom magen växer och blir tyngre kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck emot bäckenet.

Från och med denna vecka följer din barnmorska livmoderns tillväxt genom att mäta avståndet från blygdbenet till livmoderns högsta punkt, symfys-fundus-måttet (förkortas i din journal SF-mått). Måtten kryssas in på en kurva i din journal, man får ett så kallat gravidogram.

I denna vecka är SF omkring 23 cm. Det skiljer en hel del kvinnor emellan och en mätning säger väldigt lite. Det är ökningen av upprepade mätningar som ger en god uppfattning av barnets tillväxt

Graviditetskalender Teckning: Bodil Knutsson

Graviditetskalendern visar hur fostret växer under graviditeten samt vilka besök och kontroller du går på. Siffrorna i ringarna visar graviditetsveckorna.  "BM-besök" står för besök på barnmorskemottagningen.


I vecka 25 är medelkroppslängden 33 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 800 gr. Huvudets omkrets är 23 cm. Den snabba tillväxten avtar.

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Hjärnan växer och utvecklas i jämn takt. Den är under hela graviditeten känslig för och kan skadas av gifter, till exempel alkohol och andra droger.

Till för tidig förlossning, prematur, räknas alla som föder före 37 fullgångna veckor. En normal graviditet är 40 fullgångna veckor.

Överlevnaden hos mycket för tidigt födda barn, det vill säga under 28 fullgångna veckor har förbättrats radikalt under de senaste åren. Idag räknar man med att gränsen för att barnet ska kunna överleva utanför livmodern ligger mellan 22-23 fullgångna veckor. Därefter ökar chansen för barnet att överleva för varje dag och dramatiskt från vecka till vecka. Läs mer om fostrets utveckling!


Älskade liv

Dagarna går lite mer långsamt och i anpassat tempo här hemma. Igår dammsugade jag och det tog sin lilla tid. 89 kvadrat som fick delas upp i två omgångar. Försöker hitta mitt tempo och försöker anpassa mig till hur situationen är. Jag är väldigt glad över att vara sjukskriven. Något som känns väldigt märkligt att skriva för min del. Men i det hela mår jag riktigt bra trots smärtan. Jag bär på ett underbart litet liv som är mitt och älskade M:s finaste och aktiva lilla kickboxare. Vara hemma och vänta på det, fram till februari, är värt smärtorna och tårarna som kommer när jag inte orkar tackla smärtan längre.

Lillhjärtat får fina kläder

En tjej som jag lärde känna då jag bodde i Östersund har utvecklat sina många talanger med att sy. Hon har sytt en fin body och matchande byxor till Lillhjärtat i magen. Jag fick kläderna av Anna och blev jätteglad! Fina hemsydda kläder kan ju inte bli bättre!Om ni är intresserad av att se mer vad Anna kan göra med tyg, tråd och symaskin är det bara att titta på in hennes blogg. Hon tar emot beställningar i mån av tid.

Ont,ont,ont

Till och från i månadstid har jag har problem med smärta i rygg,rumpa, insidan lår och strålande smärta ut i ben och armar. Jag gick hem från jobbet i torsdags med tårar i ögonen. Trodde att det skulle bli bättre om jag var hemma och vilade upp mig. Näe, det går tydligen inte att vila upp sig från foglossningar. Var hos en sjukgymnast idag och bokade en tid till läkare. Jag är hemma fram tills dess och sen får vi se vad som händer. Sjukgymnasten trodde att jag kunde glömma att gå tillbaka till jobbet. Jag blir både ledsen och glad. Ledsen för att jag vill jobba och visa mina framfötter. Ledsen för att jag inte vet vad jag ska göra fram till bebis kommer om jag blir sjukskriven. Glad för att slipper gå till jobbet med smärta som inte går över och slippa hålla en mask uppe. I mitten på nästa vecka ska jag till läkaren så får vi se vad som sägs där.

Spjälsäng!Hittade denna säng på Blocket så det blev ett köp. Den är lite oval till formen. Ena sidan går att ta bort och då kan man ställa sängen mot sin egna säng. När barnet blir större sätter man sidan som inte används undertill så blir den mer stabil. Då kan man som liten lätt kvinna (eh) krypa upp brevid sitt barn i sängen. Jag har haft stora problem med de fula från IKEA.
Sängen har tidigare använts av ett barn och har få märken men är i fint skick. Vi är riktigt nöjda!

Magbild i v. 23+ 0Nytagen magbild i v.24. J

Jag har blivit producerande mjölkko nu också! Härligt att man kan producera saker som man själv är allergisk mot.

Vecka 24

Om du inte redan har börjat träna musklerna i bäckenbotten så är det dags att göra detta nu.

Din livmoder har växt så att den når över naveln. Det är inte ovanligt med halsbränna och ryggont.

På grund av att blodmängden i kroppen ökar och att kroppstemperaturen stiger något får många kvinnor en rosig hy under graviditeten. Huden sväller och tar upp mer fukt, den kan också bli fet och finnig. Den ökande blodmängden innebär också att du svettas mer.

Om detta är din andra graviditet är du kanske orolig för att du inte ska kunna älska det nya barnet lika mycket som det första. Ska kärleken räcka för två eller fler? Så snart det nya barnet är fött kommer du att upptäcka att du kan älska det nya barnet lika mycket som de äldre. Förbered det äldre barnet på att det kommer ett syskon genom att låta det känna, lyssna och vara med i magens växande. Låt det äldre barnet få hjälpa till med planeringen inför den babyn, få vara med och bestämma då nya saker ska inköpas. Kanske kan det vara roligt att träna blöjbyte och amning på en babydocka.


I vecka 24 är medelkroppslängden 32 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 700 gr. Huvudets omkrets är 22,5 cm.

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Foster som utsätts för ljudstress reagerar genom att hjärtat slår fortare - men de vänjer sig. Om ett foster utsätts för upprepad ljudstress reagerar det allt mindre på ljudet. Det kallas tillvänjning, habituering, vilket är en form av inlärning. Läs mer om Fostrets utveckling


Skötbord check!

Skötbordet var prima. Vi saknade dock en madrass och en skruv till det. Har vänner som har ett likadant som de vill bli av med, så vi får det också. Ett Antilop från IKEA. Vi hade inte tänkt att sätta upp ett på väggen i badrummet men nu blir det så. Vi får ha det fram till våren 2011 då ett stambyte kommer att ske och vi får ett nytt badrum med kakel och klinkers. Sen får vi hitta en annan lösning eller helt enkelt hoppas att det lilla vildhjärtat kan bytas på sängen eller på golvet. För att sätta skruvar i fint kakel tänker jag inte göra. Det är som att slå sig själv i ansiktet vid en eventuell framtida försäljning av lägenheten.

ANTILOP Väggskötbord

Skötbord

Vi ska få ett skötbord av vänner till oss. Vi har inte sett det. De har haft det i sitt förråd i 5 år så jag hoppas att det är något att ha. Ska bli spännande att se. Om inte fick vi fria händer att sälja det och köpa ett som vi vill ha istället. Sambon får det på måndag, bra skit!


V. 23

Kroppen: Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.

Bebis behöver, uppdaterad

Saker som ska köpas tills bebis kommer:

Babysitter
Babygym
Skötbord + skötbädd
Spjälsäng + madrass,
spjälskydd, täcke, kudde,påslakan, plastad frotté
Skötväska
Badhjälp
2 par byxor i stl 50- 56
Åka hem från BB kläder
Filtar
Vagnleksaker
Plastad frotté till vagnen
Evt. vagntäck och påslakan

Köpta saker:
Barnvagn
Babyskydd
Baby Björn Active
Overall
Lite kläder i de mindre storlekarna (mer kläder önskas att få då vi har köpt lite)
Fårskinnsfäll

v. 22

De flesta förstföderskor känner nu fosterrörelser och graviditeten blir mer verklig.

Du har fått kontakt med ditt barn. Fortfarande kan sparkarna komma med flera dagars mellanrum - så oroa dig inte!

De flesta gravida kvinnor har också "vuxit in i graviditeten" - släppt oron och anpassat sin vardag efter graviditeten. Du kan fortfarande böja dig och sitta obehindrat. Tänk på din kroppshållning, så att du inte får besvär med ryggen längre fram. Be din man hjälpa till med att hitta en bra hållning åt dig!

Eventuellt kan det komma ut mjölk ur brösten.

Montgomerys körtlar som sitter på vårtgårdarna, växer och producerar ett ämne som ska skydda bröstvårtorna.


I vecka 22 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 510g.

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Skelettet syns på röntgen.

Navelsträngen fäster fortfarande långt ner på buken.

Fett inlagras under huden.  Hudens talgkörtlar fortsätter att producera fett som tillsammans med avstötta celler och hår blir vernix caseosa (fosterfett) som täcker huden (illustreras inte i bilderna). Fosterfett är viktigt för hudens fortsatta utveckling, annars skulle fostervattnet påverka huden. Läs mer om Fostrets utveckling!


IKEA eller Brio...

GULLIVER Spjälsäng
Den första spjälsängen är från IKEA som kostar 895 och dena är från Brio och kostar numer 1995. Brion har en höj och sänkbar sida. Jag känner "hej, hur dyrt för barnsaker vara.." Det blir en Gulliver från IKEA helt enkelt. Vi tillhör inte de som behöver vrida och vända på varje krona. Men jag tror att bebis kommer sova lika bra i spjälsängen från IKEA som en från Brio.

Lillhjärtats racer

Vi tittade på City Cross, sedan på Nitro City, sen på City Cross, sen Nitro City och sen bestämde vi oss och köpte en bättre begagnad City Cross. Vi gillar stenhårt! Ser fram emot att rulla den överallt framöver! Det är ju racern som sagt! :)


Bebis behöver (eller föräldrar behöver)

Saker som ska köpas tills bebis kommer:

Babysitter
Babygym
Skötbord + skötbädd
Spjälsäng + madrass, spjälskydd, täcke, kudde,påslakan, plastad frotté
Skötväska
Badhjälp
2 par byxor i stl 50- 56
2 pyjamser
Hjälmmössor
Åka hem från BB kläder
Filtar
Vagnleksaker

Köpta saker:
Barnvagn
Babyskydd
Baby Björn Active
Overall
Lite kläder i de mindre storlekarna.

Magbild i v. 20+1Magen i v. 20+1Mina bristningar växer fint på sidorna! Det gör mig inte ett skit faktiskt! :)

Mer än hälften! :)

Vecka 21

Kroppen:
Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.

Fostret: Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.

RSS 2.0