v. 39 och 13 dagar to go!

Förvärkarna tilltar nu för många och för en del kan de vara ganska kraftiga.


"Bara väntan"

Tung, trött och otålig..

Din vikt planar förmodligen ut nu, vissa kvinnor går till och med ner i vikt den sista veckan. Magen är ungefär lika stor som vid förra veckans kontroll men den kan ha sjunkit lite till. Livmodertappen blir mjuk, relaxin mjukar upp dina bäckenfogar så att du får en smidigare förlossning. Det slem som sitter i livmoderhalsen och som brukar kallas "slemproppen", kan glida ut en eller ett par veckor före förlossningen

Det går åt massor av kalorier att föda barn - 500 kalorier i timmen.

... att packa väskan
  • journal från MVC
  • olja till massage
  • tjocka strumpor, tofflor
  • "mjukis" byxor
  • tandborste och tandkräm
  • hårborste, hårsnoddar, hårklämmor
  • tvål och schampo
  • amningsbehå och amningskupor

Läs mer om att packa väskan inför forlossningen!


I vecka 39 är medelkroppslängden 51 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3450 gr. Huvudets omkrets är 35 cm.

En del barn ökar fortfarande i vikt medan andra magrar.

Normal mängd fostervatten är i slutet av graviditeten ungefär 0,5-1,5 liter. Fostervattnet omsätts snabbt, med ungefär 0,5 liter i timmen, vilket betyder att hela fostervattenmängden i slutet på graviditeten byts ut varannan till var tredje timme.

Det är ont om plats i livmodern och då kan det hända att navelsträngen ligger ett eller flera varv kring halsen eller kroppen på barnet, och det kan ibland påverka barnets hjärtljud i slutet av förlossningen.  Cirka 20 procent föds med navelsträngen runt halsen och det är oftast inget problem. I de flesta fall behövs ingen annan åtgärd än att barnmorskan för navelsträngen över huvudet på barnet i samband med födseln.


Som blivande pappa eller partner gör du klokt i att vila så mycket som möjligt innan förlossningen.

De allra flesta förlossningar börjar med att den blivande mamman får värkar, inte så sällan sker detta nattetid. Forskning har visat att hormonet melatonin, som bland annat har till uppgift att reglera dygnsrytmen men också kanske är inbegripet i regleringen av förlossningsarbetet, höjs när det mörknar på kvällen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0