Zebraränder och trötthet

Jag har sedan tidigare zebraräder på sidorna eftersom min kropp fick för sig att växa 15 cm en sommar för länge sen. Idag såg jag att zebraränderna håller på att bli längre. Min magen växer som en blomma som får lite lagom mycket växtnäring. Det vill säga rejält på sistone. Det som är bra i kråksången är att jag vet att zebraränderna kommer blekna framöver. Bristningarna som de annars heter. Smörjandet hjälper med andra ord föga.

Måste köpa mammabyxor snart, det börjar bli väldigt trångt och obehangligt i de kläder jag kan ha. En ny bh måste skaffas också.

Ett kännetecken på att man är trött är att man borstar tänderna med sambons tandborste och märker inte när det är tänt eller släckt på toan..

Nytänk skötbord

Igår slog vi våra kloka ihop, de grå som funkade vid det tillfället. Ämnet var heta saker som skötbord. Vi kom fram till att vi vill ha det i sovrummet i början men vill kunna flytta det till det ena badrummet vid behov. Brios Cot Two sktbord är väldigt fint men även klumpigt. Efter mätningar av de badrumsytor vi har kom vi fram till att det inte blir ett Brio skötbord. IKEAs Spoling som är ihopfällbart är det som ska inköpas framöver vad gäller skötbord. Många ytor med förvaring och lagom stort. Allt är tvättbart gör ju det hela inte tråkigare. Priset 599 kr gör ju att det känns som ett fynd mot Brios.

SPOLING Skötbord


Dagens barnmorskebesök

Idag har vi varit hos barnmorskan, hela den blivande familjen. Järnvärdet har blivit lägre och from idag är jag Niferex missbrukare. Det kan jag ta. Vägde mig också men hade mina tunga skinnstövlar på mig och stort lass med kläder. Har gått upp cirka 3 kg hittills utan kläder och 5 med. Sist jag vägde mig hade jag en sommarklänning på mig hos barnmorskan. Vi fick lyssna på lillhjärtats hjärta, det slog fint och snabbt, 149 slag/minut. Perfekt som det ska vara.

Nästa besök blir den 2 november, sex veckor dit.

Vecka 20! :)

Vecka 20: 25 sep - 1 okt 2009

 

Vecka 20

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Fostret: Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram. Mängden fostervatten är ungefär en halv liter.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

 


Spjälsäng och skötbord

Jag och pappan till lillhjärtat var inne på Babyproffsen för någon helg sen. Där hittade en spjälsäng och skötbord som vi båda fastnade för. Vi har inte bestämt oss för att köpa det. Det vi hittade var från Brio och Brio möbler är tydligen kvalitetsmöbler om man tittade på priserna. Brios Cot Two serie. Vit spjälsäng har vi i alla fall bestämt oss för vad det än blir. Ska passa in i det galna barnrummet som planeras.


Bilder snodda från Babyland.se

V. 19!

Vecka 19

Kroppen:
Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.

Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.


Magbild i v. 18+2



Den är stor men än så länge lätt! :)

Tiden rullar på!

Vecka 18

Kroppen:
Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.


Var ett tag sedan jag skrev här! Här hänt lite sen dess! Fler uppdateringar kommer framöver!


RSS 2.0